Zielono mi, czyli trawnik w ogrodzie
O pięknym, zielonym i równym trawniku marzy wielu z nas. Niektórzy mówią: „Chcesz mieć mało pracy w ogrodzie, załóż sobie trawnik”. Jednak nic bardziej mylnego. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że zakładanie trawnika wymaga sporo specjalistycznej wiedzy, a jego utrzymanie kosztuje mnóstwo pracy. Trawnik, który ma być wizytówką ogrodu, wymaga przede wszystkim starannego założenia, a później przeprowadzania wielu systematycznych zabiegów pielęgnacyjnych.
Trawniki w ogrodzie pełnią zwykle dwie funkcje: ozdobną i rekreacyjną. O ile trawnik ozdobny zwykle usytuowany jest na froncie domu, o tyle miejsce na rekreację projektujemy w tylnej, osłoniętej od ulicy części ogrodu. Niezależnie jednak od przeznaczenia trawnika chcemy, by był zadbany, zielony i miły dla oka.
Niewiele osób wie, że trawniki zajmują ok. 70% powierzchni zieleni i odgrywają bardzo istotną rolę w ekosystemie oraz w naszym życiu. Oto kilka ciekawych informacji:
- wydzielane do środowiska przez niektóre gatunki traw (kostrzewa czerwona, życica trwała) fitoncydy (lotne substancje) niszczą bakterie i grzyby chorobotwórcze;
- trawniki obniżają temperaturę otoczenia i zmniejszają dobowe wahania temperatur, co jest szczególnie istotne w suche i gorące lata;
- nad trawnikiem utrzymuje się wyższa o ok. 6 – 13% wilgotność względna powietrza w porównaniu z powierzchnią niezadarnioną (np. chodnikiem), ponieważ z 1 m2 trawnik transpiruje w ciągu dnia do otoczenia ok. 150 g wody;
- w procesie fotosyntezy powierzchnia zadarniona w ciągu 1 godziny pochłania ok. 1,5 g CO2 na 1 m2, co oznacza, że cały dwutlenek węgla wydzielany przez jedną osobę w ciągu godziny (ok. 38 mg CO2) może zostać pochłonięty przez 25 m2 trawnika;
- trawniki, choć w mniejszym stopniu niż inna roślinność, zatrzymują kurz i tłumią hałas.
Jakie są cechy odpowiednio utrzymanego trawnika?
Jednolitość – oznacza obecność na danej powierzchni pożądanych roślin, a więc w przypadku trawnika: wyłącznie traw; występowanie innych gatunków poza trawami jest niedopuszczalne i należy je usuwać.
Gładkość – oznacza idealnie wyrównaną powierzchnię trawnika, na co ogromny wpływ ma odpowiednio ukształtowany teren, na którym trawnik został założony. Gładkość zależy także od regularnego i częstego koszenia. Wiosną niezbędny jest zabieg wałowania, służący dociśnięciu darni do podłoża i wyrównaniu trawnika po zimie.
Żywa, ciemnozielona barwa – powinna towarzyszyć trawnikowi przez cały okres wegetacji. Osiągnięcie tych walorów nie jest zbyt skomplikowane i polega głównie na systematycznym i prawidłowym nawożeniu. Barwą trawnika możemy sterować, stosując nawożenie potasowe (potas to składnik odpowiedzialny za wybarwianie się traw).
W zakładaniu trawników najszersze zastosowanie mają gotowe mieszanki traw gazonowych. Różnią się między sobą składem gatunkowym lub procentowym traw, co wiąże się bezpośrednio z ich przeznaczeniem. Najczęściej spotykane to: mieszanki na trawniki ozdobne, sportowe, mieszanki uniwersalne, regeneracyjne, specjalne (np. dla leniwych, bo wolniej rosnące i odporne na suszę), na miejsca zacienione itp. Najczęściej stosowane gatunki traw gazonowych to: kostrzewa czerwona kępowa, kostrzewa czerwona rozłogowa, kostrzewa owcza, kostrzewa owcza nitkowata, mietlica pospolita, mietlica psia, mietlica rozłogowa, wiechlina łąkowa, wiechlina zwyczajna, życica trwała.
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na takie tematy, jak zakładanie trawnika, charakterystyka najczęściej używanych traw oraz zasady pielęgnacji, sięgnij po kurs „Projektowanie i zakładanie ogrodów”, na podstawie którego powstał niniejszy artykuł.